Súd s podnikateľkou Eleonórou M. pre odpočet DPH bude pokračovať

21.11.2012 Košice

Košice 21. novembra (TASR) – Výsluchom svedkov dnes pokračovalo pojednávanie na košickom okresnom súde so známou podnikateľkou Eleonórou M., ktorá je šéfkou Strany slobodné slovo Nory Mojsejovej. Obžaloba jej dáva za vinu, že v roku 2008 si neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH v sume zhruba 33.000 eur (998.000 Sk).

Eleonóra M. si podľa jej tvrdení ako podnikateľka od spoločnosti Alegro Trade, s. r .o. v roku 2007 objednala a zaplatila za dodávku ekonomického softvéru. Daňový úrad však príslušný odpočet DPH neuznal, pretože podľa daňovej kontroly softvér nebol dodaný.

Pred súdom dnes vypovedali dvaja daňoví kontrolóri, ktorí u podnikateľky v roku 2008 viedli kontrolu. Na žiadosť obhajoby potvrdili, že im Eleonóra M. pri preverovaní predložila 25 CD-čiek označených ako ekonomický softvér, ich obsah však neskúmali. Uviedli, že predmetom zisťovania bolo dodanie softvéru, ktoré sa cez výpovede svedkov vrátane konateľky firmy Alegro Trade nepotvrdilo. Podľa kontrolórov Eleonóra M. voči konečným zisteniam v protokole ani nenamietala.

Bývalá účtovníčka podnikateľky pred súdom nevedela potvrdiť, či sa softvér na CD používal. "U mňa na počítači nebol nainštalovaný, ani nemal byť, na ňom chcela robiť vyslovene pani M.," povedala.

Obžalovaná podnikateľka naďalej trvá na svojej nevine. Sprostredkovanie obchodu medzi ňou a Alegro Trade mal podľa obhajoby potvrdiť predvolaný svedok, ktorý to však dnes poprel. Eleonóra M. ho vzápätí označila za klamára.

Pred súd sa nedostavili dvaja z predvolaných svedkov, vrátane konateľky firmy Alegro Trade, ktorá sa ospravedlnila pre práceneschopnosť. Sudca odročil ďalšie pojednávanie na 21. januára 2013.

Košická podnikateľka známa okrem iného z televíznych reality show, čelí aj ďalším dvom obvineniam z trestných činov pri podnikaní.
 

Vyberte región